MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Co je třeba vybrat a specifikovat před zahájením stavby?

22. května 2019

Často se setkáváme s tím jak se spousta věcí řeší až dodatečně na stavbě. S výběrem finálních interiérovvých a exteriérových prvků se vyčkává do poslední chvíle. Je to sice také řešení, avšak doprovázející spoustou komplikací. Pokud preferujete hladký způsob výstavby bez dodatečných nákladů a předělávek, určitě si přečtěte náš článek.

Jan Jadrníček
Jan Jadrníček
Co je třeba vybrat a specifikovat před zahájením stavby?

Mohlo by vás zajímat

Pokud máte zpracován projekt interiéru (nikoli pouze vizualizaci), máte tedy výkresy s popisy a kótami, kde jsou specifikovány interiérové předměty a materiály. Spoustu níže uvedených starostí již máte nejspíše vyřešených.

Prováděcí projekt (DPS) často neřeší nebo v podstatě skoro nikdy neřeší konkrétní výrobky a dodavatele. U státních zakázek je to dokonce stanoveno zákonem a veškeré výrobky se musí popisovat obecně. Konkrétní výrobek pak může být dodán od několika různých výrobců. Což má samozřejmě zásadní vliv na cenu.

Proč bych měl investovat svůj čas výběru výrobků ještě před stavbou samotnou?

Předcházíte tím následným komplikacím, kdy na stavbě už nebude možno váš vybraný výrobek do stavby zapracovat nebo nebude skladem a dodací lhůty budou příliš dlouhé.

Důsledkem výše zmíněného budete postaveni do situace, kdy budete muset vybrat jiný výrobek, který se vám nebude tolik líbit, nebo bude dražší, popřípadě podmínky za kterých výrobek bude dodán , nebudou optimální.

Jaké má důsledky výběr a specifikace konkrétních výrobků až během stavby?

Tak například se může stát a pravděpodobně se také stane, že Vám bude účtovaná vyšší marže, než kdyby jste tyto výrobky podchytili ve smlouvě ještě před jejím podpisem. Stavební firma po podpisu smlouvy již s nikým nesoutěží , cena je tedy tak říkajíc na koni. Doporučujeme tedy si tyto výrobky přesně vybrat.

Objednací lhůty bývají často kolem dvou měsíců, takže Váš dodatečný výběr může mít za následek zastavení stavby a tím i celkové zdržení výstavby.

Jaké jsou nejčastější položky, které nemají klienti vybrány

Zábradlí

U skleněného zábradlí má vliv na cenu, jak je toto zábradlí dělené a z kolika kusů se skládá.

Schodiště

Pokud je betonové, tak je třeba vybrat čím bude obloženo. Pokud je dřevěné nebo ocelové, tak je nutné nechat vyprojektovat výrobní dokumentaci k tomuto schodišti včetně návrhu kotvení zábradlí.

Okna

Nejčastější kámen úrazu. Dodavatelů oken jsou stovky a tím pádem je tisíce variant, jak můžou okna vypadat. Projekt stanovuje jejich parametry, ale už neřeší tolik jejich vzhled a kvalitu. Např. dřevěná okna můžete mít z dubu, modřínu, smrku atd., cenově se však tyto varianty navzájem hodně vzdalují. Kování na oknech můžete mít obyčejné, bezpečnostní, na klíč nebo taky designové. Součástí skel může být ochranná fólie proti vniknutí nebo rozbití. Plastová okna jsou standardně vyráběny v bílé barvě. Pokud však chcete jinou barvu, bude za příplatek a to nejenom z pohledu z exteriéru, ale i z interiéru. Posuvný HS portál může být manuální nebo elektrický. Pozor si také dejte na stavební tloušťku rámu, jelikož okna pak mohou kolidovat s ocelovými rohovými sloupky.

Žaluzie

Platí zde v podstatě totéž co u oken. Asi nejdůležitější otázka je, jak budou žaluzie ovládány. Doporučujeme vybrat si žaluzie u stejného dodavatele co okna. Vyhnete se spoustě problémům.

Zásuvky a vypínače

Pokud máte pocit, že na toto máte spoustu času, tak tomu tak není. Protože se klidně může stát, že budete mít krásné zásuvky a vypínače v jednom designu, ale tak nějak se nemyslelo na regulaci vytápění a ta už do stejného designu nezapadá. Budete pak mít vedle sebe na stěně několik krabiček, ale každá bude jiná. Což bude dost kazit celkový dojem.

Světla

Nesmíte nechávat výběr svítidel až na poslední chvíli. Jednak klidně zjistíte, že by se Vám někde hodil ještě další vývod pro světlo, ale s tím už pak nic neuděláte. Nebo naopak se podle projektu provedou třeba čtyři vývody pro bodovky, ale vy si vyberete jedno závěsné. Pokud jsou v domě sádrokartonové podhledy, můžete mít problém s výběrem světel. Podhled může plnit protipožární úlohu a bodovky pak do něj nevyřežete. Pokud plánujete světla na stmívače, je zde častý problém s nekompatibilitou.

Podlahy

Ačkoli je mají všichni vybrány, často je během realizace ještě mění. Pozor však na to, jakmile se na stavbě provede hrubá podlaha, už může být pozdě. Nebo změna bude možná za cenu nehezké nebo zbytečné přechodové lišty, která vyrovnává nestejnorodou výšku podlah.

Obklady a dlažby

U obkladů a dlažeb je třeba pochopit jednu zásadní věc. Cena pokládky je závislá na formátu kachliček. Takže se pak nedivte, že Vám někdo účtuje za pokládku dvojnásobek, když jste si dodatečně zvolili dvojnásobný rozměr. Může to však platit i naopak. Paradoxně mohou být i menší formáty, jako mozaiky , dražší než velkoformátový. Nezapomínejte na kamenické rohy. Standardně v rozpočtech nejsou a na rohovém styku dvou obkladů budete mít jinak nevzhlednou plastovou lištu.

Zařizovací předměty a baterie

Tady patří např. sprchový kout, vana, umyvadla, záchody atd.. Po zahájení výstavby je už na tento výběr pozdě. Vše by mělo být vybráno předem a ideálně od stejného dodavatele jako obklady a dlažby. Opět se vyhnete zbytečným problémům. Například : pod omítkové baterie musí být vybrány a zakoupeny ještě než se začne zdít, aby byly včas na stavbě. U některých kousků jsou objednací lhůty klidně 2 měsíce.

Zpevněné plochy a terasy

V projektu i rozpočtu bývají sice specifikovány, ale opět si dejte pozor na změny, mohou Vás i zde vyjít draho. A přitom si v tom udělat jasno před zahájením prací není na dlouho. Bez zpevněných ploch nejde dům zkolaudovat. Pokud však budete vybírat typ povrchu terasy příliš dlouho, může se stát, že tato drobnost posune stěhování do vašeho nového bydlení.

Plot

Bez plotu nelze udělat zpevněná plocha před domem ani vstupní brána. Zahradníci také bez plotu neradi provádí terénní úpravy.

Interierové dveře

Pokud fandíte bezzárubňovému provedení, očekávejte vyšší cenu za montáž stejně jako u pod omítkových baterií. Zárubně jsou skryté pod omítkou a osazují se tedy před omítkami na rozdíl od obložkových, které jdou až po omítkách.

Parapety

V projektu nejsou specifikovány, takže od stavební firmy můžete očekávat klasické bílé.

Bazén

Nemáme rádi bazény. A to především proto, že všichni tvrdí, že bazén chtějí, ale projekt k tomu nepotřebují. Firmy co prodávají bazén, Vám dodají bazén a technologii, ale nic víc. Je tedy třeba si položit otázku, kde bude umístěná technologie a jaká vlastně bude? Pokud nebudete znát výrobce a dodavatele bazénu již před projektem, tak těžko navrhnete kam technologii uložit, jelikož požadavky zná pouze výrobce bazénů, ale ten je taky neví, dokud mu investor nesdělí jakou technologii vlastně vyžaduje. Už jsem viděl bazén v rodinném domě, který měl celý sklep pouze pro technologii bazénu.

Garážové vrata, vjezdová brána a vstupní branka

Projekt popisuje rámcově, doporučuji si udělat přesný obrázek toho, jak mají tyto výrobky vypadat.

Digestoř

U luxusnějších domů bývá digestoř integrovaná do ostrůvku. To však znamená spoustu technické přípravy, která musí být již v projektu domu podchycena.

Fasádní obklady

Vždy jsou poměrně dobře specifikovány až na dva nejčastější a tím jsou dřevo a kámen. U dřeva není na škodu si přesně specifikovat typ dřeviny a její povrchovou úpravu. Má to zásadní vliv na cenu. U kamene je situace ještě složitější, jelikož pokud chcete opravdový kámen, tak ten opracovávají kameníci přímo na stavbě. Je tedy vhodné vybrat přesný typ lomového kamene.

Krbova vložka

Musíte ji mít vybranou už před prováděcím projektem, jinak opěr riskujete závažné problémy při stavbě. Podle vložky se upravuje i komín a nasávání.

Spárořezy obkladů

U dražších obkladů nebo dlažeb doporučujeme nechat zpracovat architektem, jelikož lidová tvořivost obkladače na stavbě nemusí vést k dokonalému výsledku nebo může vést k nehospodárnosti a velkému prořezu.

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    

Zatím nikdo nekomentoval. Začněte diskuzi..

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Jan Jadrníček

Jan Jadrníček ~ Projekt manažer

Ve firmě mám na starosti zjišťování a zajišťování potřeb klientů. Na projektu pracuje někdy až 10 lidí současně a je tedy nutné, aby měl někdo ucelenou představu totožnou s tou klientovou a dbal na její dodržování.

V poslední době se taky hodně věnuji ekonomické stránce staveb - aby naše stavby odpovídaly klientovi jak v estetické stránce, tak i v té finanční.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.